Back

TAVSİYE EDİLEN TOPLUMA ERİŞİM VE OKULA DÖNÜŞ DESTEĞİ FAALİYETLERİ

Bu bölümde, kurumların ODK faaliyetlerine eklemek isteyebileceği faaliyetler ile ilgili tavsiyelere yer verilmektedir. Bu faaliyetler, Eğitim Sektörü Çalışma Grubu ve Çocuk Koruma alt-Çalışma Grubu toplantılarına düzenli olarak katılan kurumlar ile gerçekleştirilmiş görüşmelere göre belirlenmiştir. Tüm faaliyetlerin kapsamlı bir listesini oluşturur nitelikte değildir. Söz konusu faaliyetler, yerel bağlama ve kurumların kapasitesine göre uyarlanabilir niteliktedir.

ODK faaliyetlerinin planlanması için aşağıdaki unsurlar göz önünde bulundurulabilir:

  • Kendi bölgelerindeki koşullarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olunması
  • Suriyeli ve diğer yabancı uyruklu çocukların ailelerine bilgi verilmesi
  • Okula kayıt veya diğer eğitim imkanlarından yararlanılması konusunda ailelere ve çocuklara destek verilmesi

Okula kayıt süreçleri ve eğitim olanaklarıyla ilgili bilgilerinizi güncelleyin

  • Faaliyet gösterdiğiniz bölgenin il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerini ziyaret ederek ailelerin okul kaydı için yapmaları gereken işlemlerle ilgili güncel bilgiler edinin. Okul kayıtları konusunda muhtemel sorunlarla ilgili iletişime geçilmesi gereken irtibat kişilerini öğrenin ve mümkünse bu kişilerle tanışın.
  • Daha önce okula gitmemiş veya daha önce okula gittiğine dair belgesi olmayan çocuklar için ne tür işlemler yapılması gerektiğini öğrenin.
  • Devlet okulları ile ilgili olarak ailelerin yapması gereken kayıt işlemlerine hâkim olun. İllere göre işlemler farklılık gösterebilir. O nedenle bilgilerinizi güncelleyin! Ailelerin çocuklarını okula kaydettirmeleri için ibraz etmeleri gereken belgeleri kontrol edin. Velilerin doldurması gereken formların bir nüshasını (önemli ve mümkünse) edinin ve velilerin ne tür bilgiler verdiklerini anlamaları için bunları onların konuştuğu dillere tercüme ettirin.
  • MESEM ve benzeri eğitim programlarla ilgili bilgi edinin.
  • Çocukları bulunduğunuz bölgedeki okullara yönledirebilmek için bu okullarla iletişime geçip (mümkünse) kayıtlarla ilgili varsa sıkıntıları öğrenin: yer sıkıntısı ve özel gereklilikler gibi.
  • MEB, il/ilçe MEM ve yakınlardaki okulların internet sitelerini düzenli olarak kontrol edin. Onları sosyal medyadan da takip edebilirsiniz.

Faaliyet gösterdiğiniz yerde/merkezlerde
ODK bilgilendirme günleri düzenleyin

  • “Bilgilendirme/farkındalık arttırma” toplantıları düzenleyip çocukların eğitim hakkına vurgu yaparak çocukların okula kaydı için gereken işlemlerle ilgili somut bilgiler verin.

  • HEM, Gençlik Merkezleri veya bölgenizdeki STK ve belediyelerin sağladığı diğer önemli programlarla ilgili hizmetlere yönelik bilgiler verin. Bunun için çalışanlarınızı mevcut hizmetlerden haberdar edin; örneğin:

    • ASAM’ın okul dışı kalmış çocukların ilgili ve uygun eğitim olanaklarına erişimlerini artırmayı amaçlayan Okula Kayıt için Destek (OKD) programı 10 ilde (Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, kahramanmaraş, Konya, Mersin ve Şanlıurfa) devam etmektedir.

    • İzmir Buca Belediyesinin Dijital Dershanesi okul öncesi; ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki tüm öğrencilere ücretsiz dijital eğitim sunmaktadır. Dijital Dershanede ayrıca LGS, YKS ve KPSS (B) sınavlarına hazırlanan öğrenciler için sınav kapsamına uygun özel içerikler de yer almaktadır.

    • Türk Kızılay bütün zarar görebilir toplulukların ve bireylerin temel haklara erişimlerini sağlama; psikolojik, sosyal ve ekonomik iyilik hallerini güçlendirerek toplumsal dayanıklılık ve bir arada yaşama kültürünün geliştirilmesine yönelik hizmet vermek amacıyla kurulan Toplum Merkezleri, Çocuk Koruma Merkezleri ve Mobil Birimler gibi uygulama modellerinde çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar Çocuk Programları, Sosyo-ekonomik Güçlendirme, Sağlık ve Psikososyal Destek ile Koruma Programı olmak üzere 4 ana program altında devam etmektedir.

    • IOM, Adana, Mersin, Şanlıurfa ve Kilis’teki Belediye Göçmen ve Toplum Merkezleri aracılığıyla eğitim danışmanlığı, bilgilendirme ve yönlendirme hizmetleri vermektedir. Merkezlere IOM’nin 0850 305 90 43 hizmet danışma hattından (Türkçe, Arapça ve Farsça) ulaşılabilir. Ayrıca IOM, Adana, Siirt ve Yalova’da öğrenci taşımacılığı yoluyla MEB’e destek olurken; Adana, Gaziantep, Mersin ve Kilis’te özel eğitim ihtiyaçları olan yabancı uyruklu çocukları bireysel ve grup oturumlarıyla desteklemektedir.

    • Her çocuğun nitelikli çocuk kitaplarına erişimlerinin sağlanması için UNICEF’in desteğiyle çok sayıda erken çocukluk eğitimi hikaye kitabı hazırlanmıştır:

               Sözcüksüz Hikaye Kitapları
               Hikaye Kitapları
               Erken Çocukluk Eğitimi (EÇE) Hikaye Kitapları

  • YŞEY, SUY ve merkezinizin verdiği hizmetler veya destek programları ile ilgili materyalleri (poster, broşür, duyuru) görünür yerlerde sergileyin.

  • Aileleri ile birlikte gelmiş olan çocuklar için resim yarışmaları gibi faaliyetler düzenleyip günü eğlenceli hale getirin.

  • Mümkünse okul kayıt işlemleri ile ilgili bilgi formlarının çıktısını alın ve bunları ailelere vererek ihtiyaç duyarlarsa ayrıntılı bilgi alabileceklerini ifade edin.

  • ODK mesajlarını sosyal medya hesaplarınızdan paylaşın.

Okula Dönüş faaliyetlerinin, kurumunuzda yaygınlaştırmak için diğer ekiplerle iş birliği yapın

  • Okul kayıtlarına destek olmak için farklı sektörler/aktörler ile iş birliğinin önemi üzerine meslektaşlarınızla toplantı düzenleyip farkındalıklarını arttırın.

  • Suriyeli ve diğer yabancı uyruklu çocuklara yönelik eğitim imkânları, eğitime erişim ile ilgili sık karşılaşılan sorunlar/engeller ve güncel rakamlar konusunda bilgi verin.

  • OD mesajlarının; topluma erişim, genel bilgilendirme toplantıları ve kurumunuzun verdiği danışmanlık hizmetleri gibi devam eden faaliyetlere yansımasını sağlayın.

Kayıt döneminde ailelere pratik destekler verin

  • Çocukların okula kaydı için bir belge isteniyorsa, kurumlarla iletişime geçip ailelere bu tür belgelerin verilme sürecini kolaylaştırın.

  • STK’lar; ailelere il/ilçe MEM veya okullarda eşlik edecek, tercüme hizmeti sağlayacak ve kayıt işlemlerini açıklayacak bir personel veya gönüllü görevlendirebilir.

  • Mümkünse, ailelerin, bulunduğunuz merkezden çocuklarını kaydettirmek veya belge almak için ilgili yerlere gidişi için ulaşım imkânı sağlanabilir.

ODK İletişim Kampanyasına Destek Olun

  • Sosyal medya paketine buradan ulaşabilirsiniz. Materyalleri mümkün olduğunca geniş topluluklara ulaştırın ve kendi hesaplarınızdan paylaşın. Yeni görseller UNICEF Türkiye sosyal medya hesaplarından paylaşılacaktır:

    X: https://twitter.com/unicefturk

    IG: https://www.instagram.com/unicefturkiye/

    FB: https://www.facebook.com/unicefturkiye

    YouTube: https://www.youtube.com/@UNICEFTurk

    Web sitesi: https://www.unicef.org/turkiye/

    Okula Dönüş Kampanyasının tüm kullanım hakları, içerik, tasarım, düzen, görsel kimlik, mesajlar, sesli ve görsel materyaller ve tüm diğer doğrudan ya da dolaylı kampanya ile ilgili olan ve herhangi bir kamusal platformda kullanılacak olan ürünler dahil olmak üzere, herhangi bir kurum, bu ürünleri tekrar kullanmak, değiştirmek ve/veya uyarlamak isterler ise, UNICEF Türkiye temsilcisi tarafından veya onun konu ile ilgili delege ettiği kişilerden onay almak zorundadırlar. Bu materyallerin tercümesi de UNICEF Türkiye Eğitim Uzmanı / Eğitim Sektör Koordiatörü; Muhammad Israr Khan ([email protected]) veya UNICEF Türkiye İletişim Başkanı: Sema Hosta ([email protected]) tarafından yazılı izinle yapılabilir.