UNICEF; 2014’ten bu yana her yıl, eğitim sektörüyle yakın bir iş birliği içinde Okula Dönüş Kampanyası (ODK) yürütüyor. Bu kampanya, Geçici Koruma Altındaki (GKA) Suriyeli çocuklar da dâhil olmak üzere tüm çocukların ve gençlerin kaliteli eğitim olanaklarına erişimini arttırmayı amaçlıyor.
Bu rehber, 2024 yazında Eğitim Sektörü Çalışma Grubu (ESÇG) Okul Dışı Kalmış Çocuklar (ODKÇ) Görev Gücü (UNICEF, UNHCR, IOM, SGDD-ASAM ve Türk Kızılay) tarafından güncellendi. Rehberde yer alan materyaller, Türkiye’de faaliyet gösteren kuruluşlar tarafından ücretsiz bir şekilde kullanılabilir, basılabilir veya çoğaltılabilir; fakat Eğitim Sektörü Çalışma Grubu kaynak olarak gösterilmelidir.
Rehber, kuruluşlara yeni okul yılı başlamadan önce, ODK faaliyetlerini etkili bir şekilde yürütmeleri için destek sağlamak, okul kayıt süreçlerinde karşılaşılan zorluklar hakkında bilgi toplamak ve bu zorlukların üstesinden gelinmesine yardımcı olmak için paydaşlara araçlar sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Bu rehberin kuruluşları ilgilendiren dört temel bileşeni bulunmaktadır:
A: Temel Bilgiler
Aileler ve çocuklarla paylaşılacak bilgiler (Hak Sahiplerine Mesajlar)
B: Tavsiye Edilen Faaliyetler
Türkiye’de eğitim çalışma grupları ve diğer sektörel çalışma grupları (Çocuk Koruma, Temel İhtiyaçlar, Ekonomik Güçlendirme vb.) tarafından uygulanması önerilen faaliyetler
C: Veri Toplama Araçları
İlgili yükümlülük sahipleriyle yürütülebilecek savunuculuk çalışmalarına ve program müdahalelerine yön vermek amacıyla, eğitime erişim ile ilgili zorlukları tespit etmek ve zorluklara ilişkin analizi desteklemek için
D: Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Kuruluşların aileler tarafından sıkça sorulan sorulara/iletilen kaygılara yanıt vermelerine yardım etmek için
ÖNEMLİ UYARI: Bu rehberde sağlanan bilgiler, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) veya Göç İdaresi Başkanlığının (GİB) yapabileceği değişikliklere tabidir. Görev Gücü, herhangi bir değişiklik olması durumunda bu paketin güncellenmiş bir versiyonunu paylaşacaktır. Kuruluşlar, kendi bölgelerindeki uygulamalar hakkında daha fazla bilgi edinmeleri ve yararlanıcılara bu doğrultuda tavsiyelerde bulunmaları için teşvik edilmektedir.